piątek, 31 marca 2017

Santoku


Nóż kuchenny w japońskim stylu.
Materiały, z których wykułem głownię to stal narzędziowa NCV1 (80CrV2) oraz stare włókniste żelazo pudlarskie. Pasma żelaza zostały skręcone, górne naprzemiennie, dolne jednokierunkowo.

Rękojeść składa się z czeczoty robinii akacjowej (to jasne splątane drewno) oraz śliwy węgierki (to czerwone). Nity srebrne.
Mam nadzieję, że nowożeńcom będzie służył dłuuuugie lata, bo był prezentem ślubnym. :)

Chef's knife in Japanese style.
Blade forged of 80CrV2 tool steel and old wrought iron. The iron bars were twisted; the upper one undulate, the lower one twisted in one direction.

Handle is made of black locust burl (the light yellowish "curled" wood) and the Hungarian plum (the red one). Plus silver pins.
Hopefully it will be working for just married for looooong years, as it was a wedding gift. :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz