niedziela, 18 grudnia 2016

Nożyk do zagrychy. A knife to prepare snack.

Witajcie po dłuższej przerwie!

Głownia tego nożyka powstała kilka miesięcy temu. Ostrze jest ze stali NCV1 (80CrV2) a grzbiet ze starego włóknistego żelaza (szyna kolejowa z XIXw). Ostatnio znalazłem trochę czasu, aby go oprawić. Na rękojeść wykorzystałem mosiądz, skórę, czeczotę robinii akacjowej oraz przekładkę z poroża jelenia wykonaną przez rogownika o przezwisku Piachu - ci co jeżdżą na imprezy wczesnośredniowieczne, zapewne kojarzą tego artystę. Jak widać na zdjęciu nożyk radzi sobie przygotowaniem żarełka :D

Hello after long break!

The blade was forged good couple months ago. Cutting edge is from tool steel 80CrV2 and the spine from wrought iron (19th century railroad track). Recently I've found some spare time to fit the handle. I used brass, leather, black locust burl and the deer antler spacer made by an artist called Piachu. As you can see the knife gest on really well with preparing snacks :D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz