Noże skuwane tradycyjną techniką stosowaną we wczesnym
średniowieczu na ostrzach miały twardą i drogą stal, a reszta wykonana była z
gorszego jakościowo materiału. Czasem splatano, skręcano lub skuwano pasmowo
poszczególne pręty, co poprawiało własności mechaniczne takich głowni, a przy
okazji nadawało im milszy oku wygląd.
Poniższe noże wykute są ze starego włóknistego żelaza
oraz stali N8E na ostrzach. Na grzbietach dwóch z nich dogrzana jest stal
zbrojeniowa. Narzędzia te znakomicie nadają się do krojenia chleba, pomidorów,
kiełbasek z grilla, cięcia sznurów, strugania patyków, a nawet gwoździ
(aczkolwiek po dłuższym czasie takiej zabawy mogą się troszkę stępić :-).
The cutting
edges of knives forge welded with traditional antique technique were made from
hard and expensive steel whilst the rest were made from worse quality material.
Sometimes the rods were plaited, twisted or welded as strips which improved the
mechanical properties of such blades and gave them some extra visual qualities.
The knives
below were forged from old fibrous iron and N8E steel on cutting edges. The back
strips of two of them are made from reinforcing steel. The presented tools are
excellent for slicing bread, tomatoes, sausages, cutting ropes, whittling
sticks or even nails (after some time of such a playing they might get blunt a
little :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz