Stal w zależności od tego jak się ją potraktuje może mieć
różną strukturę wewnętrzną, a ta ma wpływ na właściwości narzędzia z niej
wykonanego. We wpisie, w którym pokazałem, jak zrobić szablę, wspomniałem o
wyżarzaniu stali w celu rozdrobnienia ziarna. Stal o równomiernym, drobnym
ziarnie będzie odporniejsza na uderzenia i pęknięcia niż stal o ziarnie grubym.
Zdjęcia poniżej przedstawiają skalę wzorców przełomów Jernkontoret (lub ASTM)
oraz próbki stali N8E o różnej ziarnistości.
Skala wzorców przełomów Jernkontoret.
Ten kawałek najpierw wyżarzyłem i swobodnie wystudziłem, a
następnie zahartowałem w wodzie z temperatury ok. 800stC. Grubość ziarna wynosi
ok. JK 8
This piece was annealed easy cooled and then hardened from 800C (1470F). Grain is about 8 in Jernkontoret scale.
Ten zaś mocno przegrzałem – do temperatury ok. 1200stC i tak
samo zanurzyłem w wodzie.
czyli segregacja dendryczna w obszarze ziarn została usunięta (czy jakoś tak). może w przyszłości uda mi się złożyć zamówienie na rzymski hełm.
OdpowiedzUsuńps. świetny blog
Jakoś tak ;-) W terminologii fachowej nie jestem najlepszy - jestem tylko kowalem, i to młodym, a nie metalurgiem ;-P
OdpowiedzUsuńDzięki za uznanie. A jakiś wzór hełmu możesz podesłać, cobym się z nim "oswoił" ;-)